Dat we planten kunnen beschermen en sterker maken, is een positieve boodschap. Daarbij zijn meststoffen die de plant voeden en beschermen onmisbaar: daarmee voorkom je problemen. Het gros van de tuineigenaren is daarvan helemaal niet op de hoogte. Vaker vertellen dus wat je zelf kunt doen om de tuin en de bodem gezond te houden.

Verschenen in Tuinzaken, december 2019.

Het is al een tijdje gaande: de verschuiving van bestrijden naar voeden en versterken. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn bezig aan een langzame maar gestage opmars. Waar vroeger zonder aarzelen naar een spuitbus werd gegrepen, wordt nu zorgvuldig gekeken naar wat er gaande is. Maar dat een gezonde bodem zorgt voor een sterkere plant is nog lang niet bekend genoeg. Laat staan dat er een gebrek aan voedingsstoffen kan zijn, of ontstaan, in de bodem.

Een gezonde plant is sterker en meer weerbaar tegen weersschommelingen, ziekten, insecten. Dat betekent dat er óók minder bestrijdingsmiddelen toegepast kunnen gaan worden. En dat is weer positief voor het bodemleven, dat heeft immers vaak te lijden onder de inzet van middelen; hetzij door onjuist gebruik, hetzij door chemische middelen die én de kwaal én het aanwezige bodemleven te lijf gaan. Iets met een kind en het badwater, en dat alles dan weggespoeld is.

TuinZaken maakte een uitgebreide ronde langs leveranciers. Die zijn het opvallend met elkaar eens op een aantal punten. Planten zijn leuk, woondecoratie is leuk. Maar meststoffen; daar komt een klant écht alleen maar even voor binnenrennen als het echt moet en het liefst zo kort mogelijk. Hoe kan dat anders? Een winkelpresentatie kan een grote rol spelen voor welk product de klant kiest: wat staat voor het grijpen en waar moet onderin het schap naar worden gezocht?

Klik voor het hele artikel